Kirjoitan tämän ja tätä seuraavat blogitekstini niille, jotka haluavat nostaa omaa tasoaan oikeasti. Itseni kaltaisille miehille ja miksei myös naisille. Sellaisille, jotka haluavat saada asioita toimimaan. Jotain mitattavia tuloksia omista puuhasteluistaan.

Tekstit voivat kiinnostaa myös niitä, jotka halavat kehittää yrityksensä tai organisaationsa toimintaa suuntaan tai toiseen. Yksilötason muutoksen ja kasvun lainalaisuudet ovat samat kuin isommissakin ryhmissä. Ryhmä vain monimutkaistaa projektia jonkin verran.

Tai mahdollisesti niitä, jotka haluavat ymmärtää miten viestin saa perille. Jos on tarkoitus tehdä jonkinlaista vaikutustyötä jossain kontekstissa.

Tämän myötä blogini ottaa myös hiukan uutta suuntaa. Huomasin, että olen yrittänyt pienessä päässäni miellyttää liian suurta osaa ihmisiä. Voin kirjoittaa helposti tekstiä massoille ja vedota tunteisiin, mutta ei se kiinnosta minua oikeasti. Ei ainakaan ilman rahallista porkkanaa.

Tämä miellyttämisen tarve on jäänne niiltä ajoilta kun oli pakko tulla toimeen typerysten kanssa. Mutta fakta on, ettei minun ole tarkoitus tulla heidän kanssaan toimeen, jos se ei ole mikään pakko. Olen sensuroinut itseäni ihan liikaa sen takia, ettei muiden tarvitsisi tuntea itseään idiootiksi tai epävarmuutta. Monesti huomaan teeskenteleväni tyhmempää kuin olen erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.

Oli vaikea sanoa mitään älykästä lapsena ilman rangaistusta tai pilkkaa, niin suunsa avaamisen ja ajatuksien jakamiseen liittyvä epävarmuus elää yhäkin vahvana.

Epävarmuus vähenee päivä päivältä, koska olen päättänyt piestä sen tohjoksi. Itseluottamuksen kasvaessa uskallan paremmin ja paremmin jakaa ajatuksiani avoimemmin ja ilman sensuuria. Joten voin ihan hyvin kirjoittaa vain sellaisille ihmisille, jotka tajuavat. Kaikki muut voivat suksia kuuseen tai seurata asiaa vaihtopenkiltä.

Pointtieni ymmärtäminen vaatii myös kykyä järjenkäyttöön edes suurin piirtein sillä tasolla millä itse siihen pystyn. Jos huomaat itsessäsi paljon kyynisiä piirteitä, turhaudut muiden ihmisten typeryyteen säännöllisesti ja huomaat olevasi sarkastinen suurimman osan ajasta, kirjoitukseni voivat hyvinkin sopia sinulle.

Ne voivat sopia sinulle myös silloin, jos sinulla on erittäin vaikeaa löytää omaa paikkaasi maailmassa ja koet itsesi säännöllisesti ulkopuoliseksi outolinnuksi. Minä viihdyn paremmin sekopäiden seurassa tai täysin yksin kuin niiden, jotka täyttävät normaaliuden vaatimukset helposti ja vaivattomasti.

Nämä eivät ole vaatimuksia lukemiselle, mutta helpottavia tekijöitä ne kyllä ovat. Lukemasi soveltamiselle ne ovat vaatimuksia.

Kirjoitan tämän sinulle, jos haluat oppia ottamaan elämältä turpaan paremmin, hyötymään virheistäsi kaatumalla eteenpäin ja nousemaan maasta nopeasti. Tekstini ovat sinua varten jos haluat saavuttaa omat ”unelmasi” tai tavoitteesi ja oppia olemaan hyvin inhorealistinen, siitä mitä se oikeasti vaatii.

Koska se vaatii sitä, että sinä muutut. Ei ympäristö, vaan sinä. Ei muut, vaan sinä. Joskus ympäristön vaihtaminen tukee sinun muutostasi paljon, koska molemmat vaikuttavat toisiinsa paljon.

Mieluiten viettäisin aikaa enemmän edellä kuvailtujen kaltaisten ihmisten kanssa muodossa tai toisessa, mutta kun niitä tuntuu olevan aika vähän.

En sano, että olisin jotenkin esimerkillisen mahtava ihminen, mutta minulla on paljon ominaisuuksia joista olisi hyötyä myös muille. Olen ajan saatossa ne itselleni rakentanut.

Olen onnistunut selättämään järkyttävät määrät vihaa, turhautumista, surua, addiktioita, häpeää ja syyllisyyttä. Olen marssinut läpi masennuksen, psyykeen luhistumisen, ahdistuksen, kuolemanpelon ja tuhansien sellaisten hetkien, joiden keskellä olisi ollut erittäin monta hyvää syytä lopettaa.

Mutta tässä ollaan ja käytössä on kaikki ne voimavarat, jotka matkalla on muodostuneet. Ne on ostettu verellä, kyynelillä ja hiellä, joten uskon muidenkin pystyvän kehittämään itseään samaan suuntaan, jos on tahtoa.

Tosin sitä tahtoa ei ole, jos ei ole riittävän hyviä motivaatiotekijöitä.

Olen näiden ominaisuuksien takia vapaa monilla tavoilla millä sinä et ole. Toki myös toisinpäin. Jokainen meistä on uniikki yhdistelmä erilaisia mahdollisuuksia. Sinä olet minua parempi jossain, minä olen sinua parempi jossain.

Huomaan, että minua kiinnostaa yhäkin kirjoittaa vain itseni kehittämisestä tai itsensä kehittämisestä yleisesti. Ihminen, ihmisyys, ihmisten väliset suhteet ja inhimillinen potentiaali. Miten asiat saisi toimimaan paremmin. Siinä on ne asiat joiden pohtimisesta päiväni täyttyvät.

Sillä erolla, ettei minua kiinnosta kaikki itsensä kehittämisen ympärillä pyörivät pikakikat ja nopeat ratkaisut. Ei se hetken helpotuksen hakeminen. Ei ne asiat jotka vaikuttavat muiden mielestä joltain menestyksen mittareilta.

Vaan kaikki sellainen joka vuosien saatossa sitten johtaa merkittävään oman tason nostamiseen. Itsensä siedättäminen kasvun aiheuttamaan epämukavuuteen siinä määrin, että siitä epämukavuudesta tulee ystävä ja neuvonantaja.

Sellaiset asiat, joita kehittämällä kehtaa katsoa itseään peiliin ja voi todeta olevansa tyytyväinen. Ei valmis, mutta tyytyväinen. Rehellisesti ja omilla mittareilla, ei kenenkään muiden.

Sellaisen luonteen rakentaminen itselleen, joka kestää rasitetta eri konteksteissa. Niiden resurssien hankkiminen, joilla tekee oikeasti jotain tässä alati muuttuvassa maailmassa.

Sisäisiä resursseja. Voimavaroja. Jotain sellaista mikä kulkee mukana hautaan saakka. Inhimillisen potentiaalin maksimoimista.

Kai sitä voisi kutsua myös ihmisyyden aikuisuudeksi.

Osalla meistä on genetiikan puolesta mahdollisuus kehittää jotain tiettyä osa-aluetta pidemmälle kuin muilla, mutta jokainen voi halutessaan kehittää itseään jossain määrin. Se, missä rajat tulevat vastaan, selviää vain kokeilemalla.

Suhtaudun elämään roolipelinä jossa sinulle on annettu jokin hahmo. Kasvuympäristösi muovasi tätä hahmoa suuntaan tai toiseen. On sinun päätöksesi haluatko hyväksyä tuon ohjelmoinnin vai haluatko vaihtaa sen johonkin muuhun. Tai kehittää sitä annettua ohjelmointia johonkin suuntaan.

Kun kehittää luonnetta, voi saavuttaa hyvin helposti myös ulkoisesti sitä jotain mitä kutsumme ”menestykseksi”. Se johtuu siitä, että kun kehittää luonnetta, ulkoisen menestyksen saavuttamisen merkitys vähenee. Joka taas paradoksaalisesti mahdollistaa sen, että sitä saavuttaa huomattavasti enemmän.

Miksikö? Siksi koska asian saavuttamisella ei ole väliä, joten siitä ei stressaa. On aivan sama onnistuuko vai ei. Joka tapauksessa oppii. Asioita tekee lähinnä itsensä takia, ei muita varten.

Kun asioista ei stressaa, käytössä on kaikki luovuus ja potentiaali, joten onnistumisen todennäköisyys kasvaa. Voi keskittyä tekemiseen ja parhaansa antamiseen, kävi miten kävi.

On outoa ajatella, että mitä vähemmän ”välittää”, sen paremmin asiat menevät, mutta niin se on. Mitä enemmän huolehtii, hallinnoi, suorittaa, kerjää hyväksyntää, yrittää voittaa ja kontrolloi, sen ankeammaksi kaikki muuttuu.

Pakonomainen räpiköinti elämän virrassa johtaa hukkumiseen.

Not giving a fuck is a recipe for success.

Tai kuten Mark Manson kirjassaan ”The subtle art of not giving a fuck” toteaa, että kannattaa valita tarkkaa ne asiat joista välittää. Koska kaikesta ei yksinkertaisesti voi. Silloin fokus hajoaa ja ei saa mitään aikaan.

Minä välitän paljon sen selvittämisestä, mihin kaikkeen tässä pystyy, jos projektiin tosissaan ryhtyy. Mihin asti voin itseäni venyttää.

Miksi tällä on niin paljon väliä minulle?

Vaikea sanoa. Luultavasti siksi, että muuten minulla olisi ihan helvetin tylsää. Aloitin elämäni melkoisen altavastaajan asemasta ja olen sittemmin kirinyt eroa umpeen. Jossain vaiheessa matkan aikana rakastui kirimiseen itseensä, ei niinkään sen tuomiin tuloksiin.

Kilpajuoksussa nimeltä elämä, sijoituksellani ei ole merkitystä. Sillä on merkitystä minulle, että olen mukana kisassa. Haluan myös jostain syystä tuottaa ympärilleni ihmisiä, joiden avulla voin kirittää itseäni ja omaa tekemistäni. Heitä on jo joitakin, mutta muutama lisää on aina tervetullut.

Tietäminen, turvallisuus ja varmuus ovat roskaa, metataidot on se millä pärjää nyt ja tulevaisuudessa

Minulla on aika vahva turhautumis-rakkaussuhde kirjaviisaisiin ihmisiin. Rakastan heitä sen takia, että osaan hyödyntää heidän lukemiaan asioita paremmin kuin he itse. Joten säästän aikaa juttelemalla heidän kanssaan, koska he jaksavat lukea riihikuivaa asiaa, johon minun kärsivällisyyteni ei riitä.

Samalla turhaudun heihin sen takia, että he monesti luulevat, että uimisesta lukeminen on sama asia kuin uiminen. Teoriassa he ovat onnistuneet uimisessa, käytännössä he menehtyisivät ensimetreillä yrittäessään. Turhaudun myös siihen, että he eivät hyödynnä tietojaan mihinkään. He vain haluavat tietää.

Ei tässä mitään vikaa ole, mutta itse en pysty oppimaan juuri mitään mille en näe jotain hyödyllistä tarkoitusta. Joten minun on vaikea ymmärtää heidän lähestymistapaansa asioihin, vaikka siitä minulle hyötyä onkin.

Kaikesta tästä muodostuu jokseenkin hieno täydentävyys joka on havaittavissa ihmisten kesken. Erilaisuutemme täydentävät meitä. Minä rakennan toisten osaamisten päälle ja taas toisinpäin.

Minulle ei ole vaikeaa ymmärtää miten joku asia toteutetaan käytännössä yksilötasolla. Monille se tuntuu olevan suoranainen mahdottomuus. He tuijottavat edessään olevaa informaatiota avuttomana. Mitä tämä tarkoittaa? Pitäisikö tästä pystyä muka päättelemään jotain? Miten tämä toimii käytännössä?

Ehkä tämä on se syy miksi haluan myös kirjoittaa itsensä kehittämisestä, henkisestä kasvusta ja muutoksista yleensä. Koska se tuntuu olevan yksi harhaisten väärinkäsitysten paskaa täynnä oleva suo.

Se on helppo paikka tehdä rahaa myymällä ihmisille valheellista toivoa ja milloin mitäkin itsepetosta. Siellä on myös paljon erittäin hyviä juttuja, joita voisi soveltaa laajemminkin. Sen erottaminen mikä on mitäkin, vaatii aikaa, uteliaisuutta ja kriittistä ajattelua.

Kirjoitan luonteen kehittämisestä sen takia, että se on varmasti epäseksikkäin ja vittumaisin tapa kehittää itseään. Juuri sen takia se toimii. Se on loogista, vaivalloista ja hidasta. Harvat haluavat ostaa sitä tai maksaa siitä, ellei ole jonkin sortin masokisti tai niin huonossa tilanteessa, ettei vaihtoehtoa ole.

Tai sitten ne ihmiset joita kiinnostaa tulokset. 

Minä ajattelin tehdä asiasta vähän helpompaa tuomalla selkeyttä asiaan. Antamalla sinulle ajatuksia jotka helpottavat matkaan lähtemistä, reitillä pysymistä ja vähentävät eksymisen todennäköisyyttä.

Tekeekö tämä asiasta helppoa? Ei.

Vähän helpompaa kylläkin. Matka ei ole ihan niin perseestä kuin se itselläni on ollut. Kun tietää mitä on tulossa, se vähentää epävarmuutta paljon. Tuntemattoman pelko hidastaa monia muutosprosesseja aivan älyttömästi. Riittävä määrä tuntemattoman pelkoa ja alkaa epäillä omaa mielenterveyttään.

Luonteen kehittäminen on eräänlainen metataitojen kokoelma. Mitä metataidot ovat? No ne ovat niitä prosesseja jotka jylläävät siellä erilaisten taitojen oppimisen alla.

Minä kutsuisin niitä taidoiksi, jotka mahdollistavat oppimisen.

Se ei ole pelkästään viisautta jonka avulla välttää hankalat tilanteet, vaan kykyä selvitä noista hankalista tilanteista. Se tapahtuu oppimalla nopeasti erilaisten tilanteiden pelisäännöt ja sen perusteella parhaan ratkaisun keksiminen suhteessa olosuhteisiin.

Molemmat ovat tärkeitä ominaisuuksia, mutta kyky ajatella jaloillaan eri tilanteissa on tärkeämpää ja tärkeämpää, koska maailman muutosnopeus kiihtyy ja kiihtyy.

Joten vaihtoehtona on yrittää epätoivoisesti luoda turvallisuutta tietämällä ja ennustamalla asioita etukäteen tai sitten oppia ne ominaisuudet, joiden avulla pystyy surffaamaan epävarmuuden aallonharjalla, niin kauan kuin se on inhimillisesti mahdollista. Elää elämää täysillä ja sitten sivuluisussa hautaan.

Minun luonteeni on kasa oppimiani metataitoja. Se näkyy sinulle tapanani suhtautua sinuun ja tapaani olla kanssasi. Se on minun tapani suhtautua tilanteisiin ja ihmisiin. Miten minä reagoin ja millä perusteella toimin. Se on sujuva yhdistelmä synnynnäisiä ominaisuuksia ja opittuja taitoja. Mitä enemmän jälkimmäiseen panostaa, sitä enemmän ensimmäistä voi taivuttaa.

Armottomasta määrästä tietokonepelaamista on ollut se hyöty itselleni, että siinä oppi sen, että jokaisessa pelissä on säännöt. Kun ne oppii, voi luoda parhaan mahdollisen strategian peliä varten ja edetä sillä. Elämässä on sama logiikka, mutta sääntöjen opettelussa menee aikaa koko elämän verran.

Silti on paljon epävarmuustekijöitä. Satunnaisia asioita joita ei voi ennustaa. Joten parasta on ottaa se huomioon, että sattuma voi aina pilata kaiken, vaikka tekisikin jotain viimeisen päälle. Elämä on vaarallista.

Riittävästi töitä tekemällä voi jopa murtaa genetiikkansa sanelemat rajoitteet hyödyntämällä teknologiaa ja tietoa. Tietysti on konteksteja joissa on se kannattavampaa kuin toisissa. George Carlin sanoi joskus, että halukkuus tehdä töitä kovaa saattaa olla geneettistä, joten se tietysti on vähän paska homma. Minä uskon, että se on myös opittavissa oleva taito.

Vahva luonne mahdollistaa sen, että sietää massiivisen määrän epävarmuustekijöitä. Kun niitä sietää tai niissä oppii jopa viihtymään, saavuttaa sellaisen toimintavapauden mitä monilla ei ole.

Silloin on jotain tarjottavaa missä tahansa tilanteessa. Tämä auttaa elämässä pärjäämiseen huomattavasti, koska esimerkiksi taloudellinen menestys on sidonnainen siihen, kuinka hyödyllinen olet muille.

Vahvan luonteen mukana tulevan vapauden avulla voi sitten tehdä mitä huvittaa. Toki se vieraannuttaa sinut tehokkaasti suurimmasta osasta ihmisiä, koska heitä kiinnostaa luonteettomuus ja sopeutuminen muiden odotuksiin. Heille on heitetty tähän peliin sääntökirja, jossa lukee ohjeet siihen, miten olet mahdollisimman hyvä statisti, non-player-character.

Seuraavaksi kirjoitan siitä, mitkä ovat ne tekijät, joiden takia lähes kaikissa muutosprosesseissa epäonnistutaan. Samat periaatteet pätee kaikkeen epäonnistumiseen missä tahansa, koska epäonnistumisen toteuttajana on aina ihminen tai ihmisiä. Parempaa tekoälyä odotellessa.

Kirjoitan niistä siksi, että voit välttää pahimmat itsepetoksen sudenkuopat ja kaatua nopeasti eteenpäin. Kompuroimatta et selviä kuitenkaan.

Lukemalla saatat tunnistaa ne paikat missä olet aikeissa kusettaa itseäsi ja ehkä sisuunnut riittävästi ollaksesi itsellesi rehellinen.

Voit lukea seuraavan artikkelin tästä

Kommentit