Tekstin nimi voisi olla myös ”miten myyt mitä tahansa, missä tahansa kontekstissa ja kenelle tahansa” tai ”miten teet hyviä päätöksiä”. Periaate näissä kahdessa on täysin sama, mutta sitä pitää hiukan soveltaa.

Toiselle ihmiselle ei ole vaikeaa myydä asioita tai muuttaa hänen mielipidettään. Tai onhan se ihan helvetin vaikeaa, mutta on olemassa jotain sitäkin vaikeampaa.

Nimittäin haastavin asia elämässä on myydä itselleen niiden asioiden aloittaminen, joiden kohdalla tietää, että nämä asiat minun pitäisi tehdä. Tämä olisi minulle hyväksi. En haluaisi tehdä tätä, mutta minun pitäisi tehdä se siitä huolimatta.

Muutosprojekti on aina matka pisteestä a pisteeseen b. Matkan voi tehdä hyvin ja tehokkaasti. Sen voi tehdä myös huonosti ja tehottomasti. Oli miten oli, tällä matkalla on muutama seikka, jotka olisi syytä tajuta ja tässä ne tekijät ovat:

1. Me olemme ihmiset energiatehokkaita, eli laiskoja. Menemme aina kaikessa sieltä missä aita on kaatunut. Jos jokin on monimutkaista ja vaikeaa, se jää tekemättä.

2. Vältämme kipua aina kun voimme, niin pitkään kuin voimme. Jos kivun sietämistä ei treenaamalla treenaa, pyrimme aina kohti suurempaa ja suurempaa mukavuutta. Lopulta olemme 300-kiloinen pallo, joka makaa sohvalla aamusta iltaan katsomassa frendejä. Kun kipua oppii sietämään, voi olla hyvinkin tehokas suorituskone, mutta ei stressaa asiasta juurikaan. Ei sillä, että suorittaminen olisi jotain todella tärkeää, mutta mahdollistaa se joitakin asioita elämässä.

3. Kivun välttäminen on paljon parempi motivaattori kuin nautinnon saaminen. Molempia tarvitaan, mutta keppi > porkkana. Monet kyllä käyttää hyviä fiiliksiä kivun välttämiseen, joten tässä on tietynlainen paradoksi sisällä itsessään.

4. Meillä on aivan saatanallinen patteristo erilaisia keinoja, joiden avulla vältämme kipua. Niiden kaikkien huomaaminen ja huomioon ottaminen on aivan jumalaisen vaikeaa. Jos yrittää tehdä sen täysin yksin, se on lähes mahdotonta.

Siksi valmentajat, coachit, konsultit ja muut vastaavat ihmiset voivat olla hyödyllisiä kasvusi kannalta. Ne osoittavat sinulle ne paikat jossa olisi tilaa pienelle kasvupyrähdykselle. Mutta harva ihminen voi viedä sinua pidemmälle kuin hänen oma tietoisuuden tasonsa on, joten se kannattaa ottaa huomioon itselleen apua hankkiessa.

Traagista tietysti on, että emme osaa ostaa sellaiselta ihmiseltä apua joka on meitä fiksumpi. Eikä se fiksumpi välttämättä muista enää, millaista on olla vähemmän fiksu. Mainitsin asian monimutkaisuudesta jo edellisessä kirjoituksessa. Joten kehittymättömyyden oravanpyörä rullaa täysillä eteenpäin.

5. Ajattelu on epämukavaa ja kivuliasta itsessään. Emme me halua ajatella. Ajattelu on neuroyhteyksien uudelleenvetämistä. Työtä. Vaivalloista paskaa.

Minä osaan ajatella sen takia, että se oli eloonjäämisen ja järjissään pysymiseni kannalta välttämätöntä. Uskoakseni osaksi sen takia, siitä tuli kohtalaisen vaivaton osa minua. Myös 20 000 tuntia tietokoneen hakkaamista on varmaan stimuloinut aivotoimintaa jonkin verran.  Historiani on pakottanut minut panostamaan ajatteluun, mutta ei se tee kaikille niin. Luultavasti moni on onnellisempi sen takia, kuin minä tulen koskaan olemaan.

Asioiden tietäminen ja ajattelu ei tietenkään riitä mihinkään, vaan niitä pitäisi osata soveltaa. Joten miten edeltävät seikat toimivat käytännössä ja miten niitä voi hyödyntää omaksi hyödykseen? Kerron sen videolla, koska se on helpompaa kuin kirjoittaa kaikki auki. Muutenkin visuaalisuus toimii tässä kontekstissa hyvin.

Videolla näytän miten sinun kannattaa ajatella, jos olet ryhtymässä johonkin muutosprojektiin. Tällainen ajattelu on minussa automaattista ja katson lähes kaikkia ihmisyyden ilmiöitä tämän linssin läpi.

Videolla mainittujen asioiden lisäksi on tärkeää, että lähdet liikenteeseen heti ja teet jotain konkreettista. Muuten itsepetoksesi syvä suo alkaa hautaamaan sinua syvemmälle ja kohta olet jo unohtanut kauniit aikeesi. Joten tee jotain konkreettista asiasi eteen ja ryhdy rakentamaan momenttia heti.

Jos voisin antaa sinulle vain yhden asian tästä kaikesta, se olisi tee jotain ja muistuta itseäsi miksi olit tekemässä sitä jotain.

Asioiden kirjoittaminen on hyvä idea myös siksi, koska silloin sinun on helppoa muistuttaa itseäsi siitä minkä jo kerran olet oivaltanut.

On muutamia pointteja mitä en mainitse videolla. Ajattelutapoja, jotka helpottavat esittämäni mallin käyttämistä. Jaan muutamat tässä

1. Joku tietää jo miten haluamasi asia toteutetaan. Etsi ihminen jolla on todistettavat tulokset ja katso mitä voit soveltaa itse niistä. ”Miten?” kysymykset on ratkaistavissa, kun saat riittävän motivoivan vastauksen kysymykseen ”miksi”. Kun on syy liikkua, otat kyllä selvää, että miten se kannattaa tehdä.

On myös olemassa projekteja joissa kenellekään ei ole hajuakaan miten helvetissä asian voisi toteuttaa. Riittävä motivaatio kuitenkin takaa sen, että asiaa ryhdytään selvittämään. Se voi jopa johtaa innovaatioihin. Gasp.

”We choose to go to the Moon!  We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard. So fuck you, you fucking motherfuckers”

– John F. Kennedy

2. Aikaa ei ole loputtomasti. Aloita tänään jotenkin, koska se ei tule olemaan helpompaa koskaan tulevaisuudessakaan. Jos et aloita nyt, niin milloin sitten? Onko se joku muu henkilö jonka kuvittelet tekevän päätöksen aloittamisesta puolestasi?

3. Asioita pitää ryhtyä tekemään jo ennen kuin osaa niiden tekemisen täysin. Opit tulevat matkalla. Rohkeus rakentuu kohtaamalla pelkoa joihin ei usko olevan valmiuksia. Rohkeutta on vaikeaa rakentaa etukäteen ja proaktiivisesti. Pelkoa voi kyllä vähentää valmistautumalla, mutta ei se koskaan mene täysin pois.

Lähde liikkeelle.

4. ”Sinä” on vain kasa ehdollistumia. Osa on aivan saatanan vaikea purkaa, mutta se on silti tehtävissä. Jos sinun pitää tulla joksikin ”toiseksi”, että saat aikaan ne asiat mitä haluat, muutu. Älä rakastu nykytilaan liikaa, vaikka sen hyväksyminen toki helpottaa monia asioita. Jokin sinussa jo tietää, että voisit ihan hyvin olla enemmän kuin olet nyt.

Tule sellaiseksi ihmiseksi joka pystyy toteuttamaan haluamasi asian.

5. Kasvu ei lopu koskaan, mutta kasvamiseen oppii rakastumaan matkalla. Aivan kuten videossani sanoin. Entropia alkaa, kun aktiivinen kasvaminen loppuu. Kaikenlainen kehittyminen on vain rappeutumisen viivästyttämistä ja tämä tietysti voisi loogisesti tarkoittaa sitä, ettei kannata tehdä mitään. Mutta voit valita, miten aikasi käytät. Mitä enemmän kehityt, sitä rikkaamman elämän voit elää. Valitse.

Kun on riittävän hyvä myymään asioita itselleen, saa muutosprojektit käyntiin jo hyvissä ajoin ennen kuin ON TÄYSIN PAKKO.

Esimerkiksi ryhtyy laihduttamaan ennen sydänkohtausta, joka on todella kätevää. Tai firman toimintaa uudistetaan ennen konkurssia.

TAI EHKÄ VIELÄ JOTAIN ASTRONOMISESTI VAIKEAMPAA: TEHDÄÄN TOIMIVASTA JUTUSTA VIELÄKIN TOIMIVAMPI, KOSKA SITTEN SIITÄ ON ENEMMÄN ILOA.

Ja euroja.

”Tää menee hyvin kaupaksi! Mitä jos myydään sitä lisää?!?”

Holy ***king shit.

Yleensä kaikki järkevät yrittäjät alkavat tehdä heti jotain muuta, kun vahingossa löydetään jotain toimivaa. Laajennetaan tuotevalikoimaa ja fokusta niin kauan, että jäljellä on kädenlämpöistä lapsen oksennusta.

Toimiviin juttuihin panostaminen toteutuu uskoakseni vasta täydellisessä maailmassa, jossa jokainen meistä ratsastaa aurinkovoimalla toimivalla yksisarvisella työpaikalle tekemään sen 2 tuntia tuottavaa työtä (jos se tänään huvittaa). Sen jälkeen lähdetään läheiseen puistoon vetämään laillistettuja viihdekäyttöön tarkoitettuja huumausaineita, joista kertyy merkittävät verotulot valtiolle.

Päihdepuistossa on turvallista rikollisuuden romahdettua täysin, psykedeelien terapiakäytön tehostettua terapiaprosesseja 800% ja laskettua samalla kustannuksia 12 000%

Ensin tämä yksilötasolta alkanut tietoisuuden tason nostaminen johti ajan myötä kollektiiviseen tietoisuuden tason nostamiseen ja olemme lopulta ymmärtäneet itse pitävämme avaimia paratiisiin käsissämme. Samaan aikaan itse itseään loputtomasti parannellut tekoäly päättää hävittää meidät sukupuuttoon, jostain meille täysin käsittämättömästä syystä.

Ehkä hänen mielestään ihmisten massatuhoutuminen on hänen rajattoman tekoälylogiikkansa näkökulmasta loogista. Tai pelkästään hauskaa. Ehkä hän opettelee huumorintajua hävittämällä ihmiskunnan. Mistä näistä tietää.

Oho, eksyin hiukan aiheesta.

Oh swell.

Eli yhteenvetona: Jos haluat onnistua muutosprojektissa, tämä on se tapa millä saat itsesi liikkeelle ja ehkä myös pysymään liikkeessä.

Jos organisaatiossa haluaa onnistua muutosprojektissa, tämä se tapa millä se onnistuu, MUTTA:

Ensin pitäisi tietää mitä asiaa kannattaa ryhtyä säätämään, ettei käytä energiaa asioihin joilla ei ole merkitystä. Jos et erota mitä ne asiat ovat, palkkaa sellainen joka erottaa.

Asia ei tietenkään ole ihan näin yksinkertainen kuin annan videolla ymmärtää. Sillä, kun liikkuminen alkaa, myös erilaiset alitajuiset ja varhain opitut itsesabotointimallit tulevat pintaan.

Joten seuraavaksi kerron kaikista eri keinoista miten me ihmiset yleensä luovutamme kesken projektin ja miten niiden kanssa voi toimia. Varsinkin jos kysymys on jostain pidemmästä hommasta. Yleensä kaikki merkitykselliset projektit ovat pidempiä hommia.

Jotkut projektit ovat myös sellaisia, joita ei oikeasti kannata viedä maaliin. Mutta ne jotka ovat kannattavia, olisi syytä saada sinne, eikä jättää hommaa puolitiehen.

Epäonnistumisen, lannistumisen ja toivon menettämisen ei tarvitse olla pysyvä tila, vaan ne voivat olla hetkellinen ja tilapäinen notkahdus. Joka kerta kun tällainen notkahdus tulee eteen, se on myös mahdollisuus työstää sitä asiaa. Ei jotain pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Aina voi kaatua vähän eteenpäin. Tämähän on jo lähes optimismia käytännössä.

Kommentit