Sitkeys on se asia joka vie loppujen lopuksi projektin kuin projektin maaliin. Aina tulee vastoinkäymisiä. Aina vituttaa. Aina asiat menevät jotenkin muuten kuin odottaisi. Vaihtoehtona on silloin: Jatkanko vai en.

Päätös jatkaa kerta toisensa jälkeen on sitkeyttä. Joskus se on myös sitä, että on idiootti, joka ei ymmärrä saamaansa palautetta. Olen ollut sielläkin päädyssä.

On yksi tosiasia joka nostaa selkeästi päätään elämässäni. Jos minulla on hyvä syy tehdä jotain, teen sen. Jos ei ole, en tee juurikaan mitään.

Koska minulla ei ole syytä tehdä mitään. Yksinkertaista.

Olen viimeaikoina keskittynyt enemmän jälkimmäiseen. Siksi olen lykännyt tämän artikkelin kirjoittamista kuukausitolkulla. Suurin osa motivaatiostani yhtään mihinkään on rakentunut sellaiselle hataralle hiekalle, kuin haluan todistaa olevani oikeassa ja muiden väärässä. Muilla tarkoitan suurinta osaa ihmiskunnasta.

Minä en pidä siitä, että idiooteille jää sellainen käsitys, että he saisivat viimeisen sanan tai olisivat oikeasti miettineet asiat loppuun asti. Olen sen verran ylimielinen paskiainen. Loogisesti tarkasteltuna tämä on varsin typerä agenda, mutta se on tuonut minut pitkälle siitä huolimatta. Olen taistellut turhia tuulimyllyjä vastaan koko elämäni. Oppinut paljon näistä tuulimyllyistä siinä matkan aikana.

Olen oppinut painimaan mudassa sikojen kanssa, todetakseni vain sen, että tämä mudassa painiminen on sioille ja ehkä en halua olla sika riittävän paljon. Tai haluan olla sika vain pienen osan ajasta, en jatkuvasti.

Mieluummin oikeassa kuin onnellinen. Maailman paskin life-plan. Olen luopumassa tästäkin ja luopumisen jälkeen en tiedä mistä ammentaisin motivaatiota mihinkään. Minua kiinnostaa lähinnä syöminen ja hengittäminen tällä hetkellä. Ja raha sitten, kun sitä on taas vähemmän.

Siinä se sekava alustus tähän aiheeseen. Jos pääset elämässäsi sellaiseen tilanteeseen, että saat eteesi projektin jonka toteuttaminen on puolimahdoton operaatio, sinulla on mahdollisuus tutustua omaan periksiantamattomuuteesi tai sen poissaoloon.

Sitkeyden lyhyt oppimäärä

Sitkeys on kasa metataitoja, jotka voi oppia, mutta se ei ole kauhean mukavaa puuhaa. Koska se oppiminen tapahtuu helpoiten altistamalla itseään tuskalle sen erilaisissa muodoissa. Silloin näkee, mitä itsestä löytyy ja mitä ei.

Jos haluat olla pirun sitkeä ja viedä projektit maaliin, tarvitset ainakin seuraavia:

1. Helvetin hyvä syy päästä sinne maaliin. Riittävän kauhea skenaario siitä, mitä epäonnistumisesta seuraa. Jos on tahtoa, on tie. Jos on riittävän hyvä syy, on myös tahtoa. Selviytymisvietti on tuonut meidät tähän asti, joten sitä kannattaa valjastaa käyttöön aina kun mahdollista.

Jos valitsisin ykkösmotivaatiot ihmiselle niin halu pysyä hengissä, seksi ja valta. Valta lähinnä siksi, koska siihen tiivistyy nuo kaksi edeltävää niin tehokkaasti. Kaikki muu on roskaa tuon rinnalla tai jotakin epämääräisiä johdannaisia noista kahdesta.

Kutsu minua kyynikoksi ja sanon sinulle kiitos.

2. Harhainen usko siihen, että ainakin teoriassa sinun kaltainen ihminen voisi pystyä siihen. Tai sinusta voi tulla sellainen ihminen joka voisi pystyä siihen teoriassa. Tämän usko voi rakentaa lukemalla vaikka uusinta psykologista tutkimusta, joka ymmärtääkseni kertoo sen, että mieli venyy ja paukkuu, kun sitä vaan venyttää.

3. Kyky olla itseäsi kohtaan myötätuntoinen. Jokaisella tulee hetki kun usko loppuu ja jää makaamaan naama edellä mutaan. Kiroaa itseään, elämää ja Jumalaa, jos sellaiseen sattuu uskomaan. Näinä hetkinä ei oikein auta muu kuin myötätuntoinen läsnäolo itseä kohtaan. Se on nopein keino joskus nousta mudasta. Olla läsnä omille tunteille ja tehdä tasan ei mitään.

Odottaa.

4. Kyky olla itseä kohtaan täysin armoton. Tämä on tietysti ristiriidassa edeltävän kanssa, koska tämä on sitä, että kun kaadut mutaan, sanot, että nyt jumalauta ylös sieltä ja matka jatkuu. Koska on myös niitä hetkiä, että mudassa vellominen johtaa kaiken sortumiseen.

5. Kykyä erottaa ne tilanteet, milloin käyttää kohtia 3 tai 4. Milloin olla myötätuntoinen? Milloin olla armoton? Milloin olla molempia sopivassa suhteessa ja mitä asioita kohtaan?

Joskus tilanne tosiaan on se, että et osaa jotain. Ei silloin huuto auta oppimisessa, vaan kärsivällisyys. Joskus tilanne on se, että olet oppinut vellomaan itsesäälissä, silloin ei myötätunto tee mitään muuta kuin vahvistaa tuota käyttäytymismallia.

Elämä on monimutkaista.

Todellinen sisu asuu ajatusten ja luulotautien tuolla puolen

Meillä on ajatus omista kyvyistämme ja sietokyvystämme, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mihin me oikeasti kykenemme tai mitä me oikeasti siedämme. Vasta, kun elämän rusentava paine laittaa meidät riittävän kovaan rasitustestiin, alamme ymmärtämään mistä meissä on oikeasti kysymys.

Palaan tiettyihin lauseisiin kerta toisensa jälkeen ja yksi niistä on ”ei ole mitään muuta pelättävää kuin pelko itse”. Yleensä pelon takana oleva kipu on kuitenkin vähemmän kuin pelkäsimme. Joten se kivun pelko oli pahin este tekemiselle, ei se realisoitunut kipu.

Kysymys kuuluu, kuinka monessa asiassa sinun elämässäsi tilanne tosiaan on näin? Pelkäät jotain asiaa, josta et oikeasti tiedä yhtään mitään, koska et ole kokeillut.

Itselläni on lukemattomia tällaisia asioita. Koitan sitten tökkiä realismia niihin omalla tekemiselläni vähitellen.

Loppusanat

Tämä kirjoitus päättää tämän kasvusaagan tältä osin. On kaikenlaista nippelijuttua mihin voisin haudata itseni. Alkaa selittämään teorioideni jokaista käytännön skenaariota erikseen, jokaiselle ihmiselle.

Koska kokemus on opettanut, että jos haluat viihdyttää massoja, väännä sama asia jokaiselle rautalangasta.

Mutta oikeasti halusin vain sanoa sanottavani. Auttaa ymmärtämään sen, että elämä ei ole aina helppoa tai kivaa. Se on välillä aivan järkyttävää paskaa. Ja sen paskan ylittäminen on se, mikä voi luoda sille elämälle jotain merkitystä. Antaa muutaman millin itsekunnioitusta.

Ja sen myötä se elämä voi olla myös hetken aikaa onnellista ja rauhaisaa. Kunnes mennään taas.

Älä toivo elämää, jossa ei olisi vastoinkäymisiä. Toivo voimaa sietää noita vastoinkäymisiä. Tai vielä parempaa: rakenna sitä voimaa sietää noita vastoinkäymisiä.

Treenaa ja aloita se treenaaminen sieltä missä olet nyt.

Kommentit